Monday, May 3, 2010

tiade kene mengena ngan kereta

The most lamest excuse to not buy a car that I read from a dude's blog is...petroleum reserve is finishing in 20 years...wtf!!! might as well kill yourself when you were born...coz we all eventually die..hahaha...

penting ke ade kereta?? mana lagi penting...beli kereta..beli rumah..beli anak??? wahaha..

mende nih mengingatkan saya pasal public transport..ye la, di zaman saya masih belum punya kereta...dari bas lompat2, bas ekspres, LRT, komuter ngan keretapi. ye, saya selalu gak naik ketapi balik Pasir Mas loh...best...suka sangat naik ketapi..amik koc malam. bangun pagi, anda sudah sampai..

mule kenal public transport nih dr kecik lagi..zaman sekolah rendah..tapi x selalu la naik.. tapi bile start form four memang jadi pengguna tetap..sebab dh start Sekolah Teknik Bukit Piatu Melaka...my feveret skul nih...

jadi bile dah dok melaka..nak balik umah kene lah naik bas..ktorg bulih balik 2 mggu sekali...hahaha...sebab tuh result SPM macam hampeh...ngahaha...asik balik umah jek..
Memang jarang la lepaskan peluang untok balik umah...most of the time memang terpacak kat umah 2 mggu sekali..kalu xde keje lain mcm camping, berpoya-poya atau kerja2 tidak berpaedah lain, mesti balik nye lah..

Naik bas dari Melaka sampai Seremban. biasanya dalam 2 1/2 jam atau 2 jam. kalu pakcik bas tengah high, 1 1/2 jam sampai la..pastuh dari Seremban naik Komuter sampai umah..lebeh kurang 1 jam 45 minit..kematu bontot..

bile dah masuk Uni..1st ngan 2nd year dok RC..so memang gi kelas naik kaki je lah..

maka bile nak balik umah, kene naik Bas. maser tuh bas Rapid memang xdok lagi la.. Ade Bas Metro jek...no.99 untok balik Kota Damansara.. bas 99 lak akan berenti betol2 depan umah..nasib baik dia x benti depan pagar umah jek..hahaha...

suke naik bas nih..selalunye dari Uni..mesti amik bas g KL dulu...saje..tggu dari stesen dia..senang..tau jek bas tuh ade kat situh..sambil2 cari komik...tapi disebabkan satu kejadian ini, saya tggu bas kat Uni je...cerite nye begini...

pada satu hari...... mase nih nak balik umah la...dari Uni naik bas pegi KL...kat CM tuh...tempat port bas yg ramai2 tuh...

Jalan cari komik..jumpe shin chan..beli..ngan air tin satu..saje...dari bosan tggu bas...baik sambil bace komik kan...

elok amik port kat tepi kedai tempat bas 99 selalu benti..dok tgh syok bace komik atas bangku..tetiba ade lak apek cine nih dok sebelah..dalam umor late 20's...muke tuh xde la hensem mane..dia tegur..

apek: nak balik umah ke?
saya: umm.. ( xtgk muke pon...sebok bace shin chan kan)
apek: u busy ke...u nih mcm student la..student mane?
saya: uh..UM.. ( sebok gile xnampk ke prg tgh khusyuk ni!!!!WTF)
apek: ooowwwhhhhh...UM ...so dah biase la nih...I tau budak UM memang slaloo kan...manyak bagus...u sulah tau la apa sy mau aaaa? saya tau manyak budak Um maaa...bagus2..
saya: uh?? ape??
apek: jom la..ikot saya.. saya ade rumah dekat tepi tasik loh...manyak cantik meehh..
saya: huh??
apek: kite pegi makan dulu la..itu aaa mekdi...u mau ka mekdi...mana2 juga bolih maaa...
saya: huuuuhhhh???? xpe la..
apek: jom la...saya manyak bagus...
saya: huuuhhh??
apek: lu xyah malu maa... UM sudah biasa maaa...
saya: xpe la...saya xsuke orang macam u..sori..( baru sedar yang saya diajak ehemm ehemmm...gile!!!)

apek muke sangat keciwa..nasib baik bas 99 lalu depan mata...waaaaaa...

saya: soli bas sulah sampai..saya blah dulu (tetiba cakap slanga cin gak)
apek: bolih tggu lagi maaa...nanti saya hantar rumah laaa...

saya bangun xtoleh belakang lagi..naik bas...sambung bace shin chan...hhaha...

WTH!! ade ke muke aku nih macam 'service provider' huh??!!!huh huh huh?? siot gile..

muke cukop nye inesen..suci murni lagi..siot gile...ape dia ingat semua student UM mcm murah la..siot sangat..ikotkan hati memang nak pelempang jek apek tuh...mase tuh tgh hot pasal kes budak yg buat keje kat flat kerinchi...haloo....xsemua student UM dok situh ok...siot!!!

seres memang blur gile mase dia cakap nak belanje mekdi semua..mase tuh still xleh nak compute yg dia nak ajak ehemm ehemm...ko gile ke?? mane reti wat keje2 cmnih...bodoh!!

bile balik umah mak cakap.."dah. jangan nak ngade2 pusing KL lak..tggu je lah bas kat LRT uni tuh...komik2 ape xyah beli.Hish..ni nasib dia ajak jek..kot dia culik kamu ke ape ke" lebih kurang gitu la...

so dari hari tuh, saya start naik bas dari LRT Uni. kene jalan jauh sikit la..xleh dah la cari komik yg baru2...tapi nak wat cmner kan..huhuhu...

tapi bile naik kat LRT nih selalu bertembung ngan orang yg balik dari keje la.

ade plak la satu mamat nih..hehehe...comel gak la..setiap saya tggu bas mesti dia ade. hehehe..*wink wink*

so setelah beberapa kali nampak, he smiled at me. I smiled back. Since then he start smiling each time he saw me..hehehe..sampai saya tau dia akan balik kol baper sebab banyak kali terserempak...

but too bad...dah x jumpe dia lagi dah...sebab dah start tumpang Daddy untok g Uni..huhuhu...

if not, we probably would've start talking kan...mane la tau..kot2 jodoh...wah wah...

tpi naik public transport ni satu hal yang xbest adalah mase perjalanan yang sangat lah lame. kalau naik kete, rumah ke uni hanya lah 15 minit tapi kalu naik bas...2 jam...yup...2 freaking hours..hahaha...but I enjoyed every single minutes I'm on the bus..hehehe...suke..suke perhatikan orang...sambil melayan perasaan...melayan fikiran...hehehe...

rindu nak naik bas...rindu nak tengok orang..rindu nak tangok orang yang suke senyum..rindu nye ngan bas...

skang nak g mane2 dah ade kete...xbes gakk.memang senang...tapi kan best lagi naik bas..sebab orang tuh yg hntar kite...kite xyah drive sendiri...senang...xyah sebok nak cari parking..

dah..posting kali ini terlebih panjang lak..k la...bile yek nak naik bas lagi...

(uh...ketapi pon dah lame xnaik..sejak ade kete nih...asik naik kete jek..penat woh drive balik Kelate...kan lagi senang tido, bangun pagi esok sampai dah...kan??!!)

kapal terbang x dikira sebagai public transport. xsemua orang bulih naik. so bukan kepunyaan public. shuuhhhh...pi main jauh2 orang-orang kaya.. :P

3 comments:

Queen W said...

fi..sape nik caye cite ni nih??selaen pengarah2 filem aksi??=|

afirah said...

hahaha...citer betol lah...haiya...

jumpe ko kat jalan TAR tuh pon ko xcaye kan...wpon ko jumpe aku depan mate...asal ngan aku jek xlojik...menci!!

Queen W said...

abes..ape cannye aku nk jmpe ko kt jln tar tengah2hari bute pade hari isnin dan ko pegi smate2 nk mkn??aku laenla mmg ade hal kt sane..haha (nk jugak pertikaikan kewujudan ko kt jln tar =p)