Sunday, December 5, 2010

makan malam

Beza antara makan malam murah ngan makan malam mahal.

Saya rajin g shopping. Kat Tesco, diorg lelong time hari Isnin pagi, untuk dia habiskan stok weekend dan mula kan stok baru hari selasa. So, kalau nak barang fresh datang Tesco hari Selasa dan Jumaat yer. Kalau nak barang lelong, sayur especially (untuk rabbit selalunya), datang hari Isnin pagi. Boleh la dapat sayur setengah kilo ngan harga 20 sen jek. Hebat kan.

Ok. Skang citer pasal dinner yang harga nye murah dan yang dibeli ngan harga full price.

Sila lihat gambar dibawah.


BBQ grilled beef, croquette, and stim brocolli and carrots


BBQ grilled lamb, croquette and stim brocolli and carrots

Bolih percaya x, makan malam nih dalam pinggan di atas adalah xlebih dr rm6 sepinggan?? Percayalah.
Beef dan lamb adalah yang dh marinate, dijual pada harga 50% kurang. Jadi harga nye lebih kurang rm3-r4.50.
Croquette tuh pulak dapat kat food court dengan harga rm 1 sebijik.
Sayuran pulak memang dah ade kat rumah.
Siap masak xsampai setengah jam.
Fast food. hehehe


Kemudian kita berbicara mengenai makanan dengan harga penuh


Grilled beef, fries and romaine dressed with honey mustard


close up.
Sausage adalah tambahan minit terakhir


Percaya tak makanan diatas adalah lebih mahal 2 kali ganda?
Full price sirloin beef. Mahal.
Fries. Xleh lah nak kira rm 1 macam croquette tuh kan.
Salad. Kene beli sepokok la. Cuma makan seprtuh pokok.
Mustard dressing. Sebab semua mende pon buat sendiri, jadi kene beli mustard satu botol. rm5.


Kesimpulan nya?

Rasa kedua2 makan same jek sedap nye. Yang beza cuma harga.

Saya lebih bersetuju pada makanan separuh harga. Jimat duit belanje.



Owh ini bukan makan malam yang kebiasaan. Saya orang Melayu, perlu makan nasi juga kadang2.




1 comment:

Queen4ADay said...

arrr..lamenye x mkn daging T-T..aku penah mkn marinated chicken tesco..not bad ..bek beli yg tu je kan..
gile duta tesco ko nih..siap tau timing=p