Tuesday, November 16, 2010

Hari Raya Aidiladha

Semua orang yang saya kenal balik kampung. Kawan2 Ulfah pon balik kampung. Jiran2 saya semua pon balik kampung. Tapi saya tidak. Bapak saya pon x balik jugak.

Tidak seronok.

I thought only East coast people celebrate Raya Haji dengan gilang gemilang. But apparently, I was wrong. I don't know why, but somehow I think this year everyone is so excited in celebrating Raya Haji. Ulfah's friends even made kuih raya. Mereka yang punya kampung di Perak, Johor, Melaka pon balik jugak. Hebat betol.

I felt left behind. Dah lah Raya Puasa pon xbalik Pasir Mas tahun nih, Raya Haji pon xbalik jugak. Sedeh.

Beraya di KL memang xde makne. Tapi bapak still nak masak makanan raya. So esok kami akan makan Nasi minyak, Gulai ikan (bapak saya org Ganu, makan ikan jek), rendang daging dan lemang. Dan yang paling spesel adalah tapai pulut. Sebab I made it. hehehe... Yeh I sound like an old women, buat tapai. Hahaha... But it is easy to make and I think I'm quite good at it. My late mother use to make tapai for Raya Puasa. And I always help (menyibok). Tapai pulot ni jugak saya bungkus dalam daun. Daun jambu laut (not sure nama dia betol ke tak) bukan letak dalam bekas plastik atau bungkus dalam daun pisang. Daun jambu ni pulak ambik kat kawasan rumah jek. Segan gila kot amik daun tengah2 malam. Hahaha...

Anyways, Selamat Hari Raya Aidiladha to every muslim on earth.



I did say that we might do an open house this raya, tapi tidak jadi. But you all are always invited to come to my house. It is always open. You all don't need invitation during festive season. Please come and try my Tapai pulut. Hehehe..

2 comments:

Queen4ADay said...

aaarrrr....i want T_T
selamat hari raye fi!kawe tok penoh rase tapa mu..yogek jco jah makey..nnt buley due belah buakloh sebarey due kawe nok rase deh.

afirah said...

hahaha.. nok buat senang jek. tapi ko buat kan pulut nye. tinggal aku tabur ragi ngan bungkus jek.