Wednesday, April 7, 2010

nasi goreng ladna

ini adalah nasi goreng ladna versi malas. kenapa malas...diakhir rancangan nanti korang akan tau kenape...hehehe...


hari nih cam rajin sikit (malas nak masak tapi rajin nak amik gambar :p)....buat step by step version...




ambil nasi sebanyak mane korg nak..


potong la segala jebis sayur yg korang nak...in my case, yang ade dalam fridge cabbage, sawi, jagung kanak2, karot and celeri yg dh nak reput...hahahaha...

ok, step pertama...ialah untuk sediakan nasi dia..(nih fisrt time wat gune nasi...slaloo gune kuey tiow...)



mule2, kita tumiskan sebijik...ok...seulas bawang putih...see...malas..bawang putih pn ketok ngan pisau jek..malas nk potong...:p

biler dh garing sikit bawang putih tuh, campak jek nasi tuh. gaul2 nasi ngan kicap. sini guna kicap pekat n kicap manis.





dah siap gaul dan sebati, letak jek gedebuk dalam pinggan.



pastuh dalam kuali yang sama (kan sy ckp nasi goreng malas) tumis dua biji bawang putih, dah garing sikit bulih la masukkan ayam ke daging ke ape2 lah. tapi sy xletak..kan versi malas...(sbb..xde ayam yg dah defrost..ngahaha...)
agak2 sy gune ape ek untuk gantikan ayam tuh ek??? hehehehe...tggguuuuu....

patuh letak la air sikit. masuk kan semua sayur. kalu nak letak perisa ayam ke ape ke, bulih la.

patuh campak la sebijik telur, kacau2 sikit. patuh dh masak semua tuh, masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekat kan kuah tuh. letak la garam n gule secukop rase.

patuh tuang kan la atas nasi goreng kicap tadi...siap untuk dimakan..

haaaaa....nak tau kenape malas...











xpenah dibuat orang makan nasi goreng ladna ngan nugget...hahaha...


tapi xkisah la..yang penting licin...hehehe...


2 comments:

Queen W said...

oh my gosh..honestly..perot stret bebunyi pas bace=( waaaa...fi..jom mkn ciken cop nk kat ikea=(

afirah said...

hahaha...ape la kene mengene nasi aku ngan cikeng cok ikea?? xpe2..kite pi gak..tp aku nk mkn salmon..hehehe...mek..aku wat dh step by step tuh..siap dapur nnti mu try la..
leme lok xjupe ngan budok2 tuh...bile la nk wat steambot nih?? or bbq lagi..diorg kalu ajak mkn mesti nak nye la...atau sudah tidak lagi???huhuhu...